Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 1 im. JERZEGO CIESIELSKIEGO w MŁAWIE

ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 1 im. JERZEGO CIESIELSKIEGO w MŁAWIE

Nasz Patron

Szukaj artykułu

Ilość odwiedzin

Odwiedza nas 62 gości oraz 0 użytkowników.

Losy absolwentów

ZAJĘCIA SAVOIR VIVRE'U      W dniu 8 marca 2019r. uczniowie klas II Technikum Informatycznego i Technikum Budownictwa w ramach kompetencji społecznych udali się na wycieczkę do Domu Polonii w Pułtusku. Na miejscu uczestniczyli w lekcji dydaktycznej savoir-vivre’u pod nazwą „…kindersztuba dobra rzecz, każdy to powinien mieć…”, czyli gawęda o zachowaniu się przy stole. Pod kierunkiem zamkowego Mistrza Kelnerstwa uczniowie dowiedzieli się, jak zachować się przy stole, spożywać posiłki, korzystać z zastawy stołowej. Kuchnia, jedzenie stanowią ważny element naszej kultury, stąd od razu, na miejscu zdobyte umiejętności wszyscy wykorzystali degustując specjały kuchni polskiej i kresowej serwowanej przez tamtejszą restaurację. Lekcja ta pozwoliła odnaleźć się uczniom w określonej roli życiowej – w relacji z młodszym kolegą, nauczycielem – gościem stołowym.

 

Ciekawym doświadczeniem było spotkanie z uczniami klas V-VII ze Szkoły Podstawowej w Zawadach. Integracja przebiegła w miłej atmosferze, pokazała, że relacje młodzieży w różnych grupach wiekowych nie stanowią przeszkody w nauce, zabawie  i rozrywce.

      Pobyt w Pułtusku stał się też doskonałą okazję do zwiedzenia pięknego miasta naszego regionu. Młodzież zobaczyła najdłuższy rynek w Europie, zwiedziła wieżę pałacową, poznała historię Domu Polonii, niegdysiejszego pałacu biskupów, dzisiaj Muzeum Regionalnego, gdzie znajdują się zbiory związane z historią Pułtuska (wykopaliska archeologiczne, dokumenty, mapy, meteoryt).

      Kustosz Pałacu umożliwił zwiedzenie zbrojowni, po czym uczniowie na letniej scenie wcielili się we współczesnych rycerzy.

      Dzięki wycieczce uczniowie poznali specyfikę różnych zawodów, takich jak: menadżer, kelner, kustosz.